Goda och relativt snabbt gjorda tekakor. Perfekt till soppan eller frukost.
Ingredienser:
1 pkt jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special (kan byta ut några dl mot mjöl som graham, dinkel eller rågmjöl om man vill få ett grövre bröd)
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special (kan byta ut några dl mot mjöl som graham, dinkel eller rågmjöl om man vill få ett grövre bröd)
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och se till att få vätskan fingervarm.
Smula sönder jästen i en bunke eller bakmaskin och häll i lite av degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och se till att få vätskan fingervarm.
Smula sönder jästen i en bunke eller bakmaskin och häll i lite av degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Servera sedan genast med smör, ost och ev. någon marmelad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar