onsdag 4 februari 2015

Pajrulle med köttfärsfräs

Receptet kommer från Vår kokbok. Köttfärsfräsen går även att ätas tillsammans med ris.

Pajdeg:
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk curry
50 g smält smör
2 dl vatten

Köttfärsfräs:
ca 400 g köttfärs
1 gul lök
2 morötter (ca 200 g)
ca 250 g (6-7 dl) strimlad vitkål 
1-2 msk smör eller margarin
1-2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk soja
1 köttbuljongtärning
1-1½ dl vatten

Ugn 225 grader

Blanda samman alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Täck över och ställ kallt. 

Gör fyllningen. Skala lök och morötter. Finhacka löken, grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen, gärna med osthyvel.

Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Stek  köttfärsen under omrörning tills den är jämnt gryning. Lägg i och fräs lök och morötter. Tillsätt sedan vitkål, pressad vitlök, övriga kryddor, smulad buljongtärning och vatten och rör om. Koka under lock på svag värme tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, ca 10 min. Smaka av.

Kavla ut degen till en avlång kaka, ca 40 *30 cm. Lägg fyllningen i en sträng på mitten. Fukta kanterna med uppvispat ägg. Vik upp degen runt fyllningen och tryck ihop degkanterna. lägg rullen med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Garnera av med smala remsor rullad deg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar