onsdag 18 februari 2015

Koladröm

En snabb och enkel tårta som jag hämtat inspiration från ica.

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g) eller 1 burk karamelliserad mjölk
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar eller andra bär och frukter
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g) eller annan choklad
3 dl vispgrädde


Så här gör du:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

Om du använder karamelliserad mjölk behöver den inte kokas, färdig att använda direkt!

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.

Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Finhacka daimen eller den choklad du valt. 

Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. 
Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med frukt eller bär och resterande daimkross.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar