Ingredienser: 4 port.
ca 600 g oxfilé i bit
1 msk smör eller margarin
tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
2 schalottenlökar
2 krm svartpeppar
1 msk smör eller margarin
3 msk konjak
2 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 tsk soja
ev salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Oxfilè: Putsa oxfilén. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén i ugnen i 15-20 min.
- Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.
- Skiva köttet tunt lite på snedden.
Ca 8 potatisar (fast sort) - Ca 1 stor fast potatis till en potatisros (beroende på formstorlek).
Smör
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olivolja
Muffinsformar (underlättar om man har muffinsplåt, men fungerar lika väl utan)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och skölj potatisen. Smöra så många muffinsformar som ni önskar.
Skiva potatisen 1 mm tjock med mandolin eller osthyvel.
OBS! Skivorna får inte sköljas (då försvinner stärkelsen som håller ihop rosen. Varva potatisskivorna längs med formarnas väggar ända in till mitten så att ett fint rosenmönster bildas.
Pressa vitlöken och blanda samman med olivolja, salt och peppar. Pensla sedan över rosorna.
Baka i ugnen på 150° ca 40 minuter eller tills de känns mjuka vid stickprov. Häll på en skvätt grädde på varje ros efter halva tiden.
Vänd formarna och skaka ur dem, hjälp till med en liten kniv om de inte lossnar. Salta och peppra. Man kan även ha på lite parmesanost på toppen om man vill ha lite extra smak.
Servera gärna med sparris och haricots verts
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar