Supergod kladdkaka med kolaglasyrtäcke. Det går utmärkt att förbereda kakan dagen innan och förvara den i kylen. Går även bra att frysa men tina den gärna långsamt i kyl innan servering.
Ingredienser:
Botten
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Glasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Gör så här:
Vi börjar med botten. Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min. Påbörja glasyren när kakan åkt in i ugnen.
Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge (den är lös men stelnar i kylen). Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar ca 3-4 h. Viktigt att man kokar smeten tillräckligt samt att man tillåter kakan att få tid på sig i kylen, annars blir glasyren rinnig och det blir svårt att skära.
Var väldigt att gott att servera tillsammans med "mormor"glassen (vaniljglass) men fungerar säkert lika bra med grädde- eller bara som den är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar