onsdag 18 februari 2015

Fina lussekatter

Detta recept är skrivet av Mitt Kök. Degen var lätt att arbeta med och bullarna blev saftiga och goda.

40 bullar

För att få ut maximal smak ur de dyrbara saffranstråna löser man först upp dem i sockerlag. Med rumsvarmt smör, ägg och extra socker i degen får man härligt porösa och smakrika lussekatter.

Ingredienser

75 g (1 1/2 pkt) jäst för söta degar
5 dl mjölk
22-24 dl (cirka 1,3 kg) vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl (200 g) strösocker
2 ägg
1 tsk salt
Saffranssockerlag
1/2 dl vatten
1/2 dl drygt strösocker, 50 g
2 paket saffran, 1 g
Garnering och brödglans
russin
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten

Gör så här


  1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Koka upp vatten och socker till sockerlagen och låt koka i någon minut. Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran. Låt svalna.
  2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumsvarm eller värmd till fingervärme, 37 grader) och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt det mesta av vetemjölet (spara några dl), allt smör i bitar, socker, ägg, salt och saffransockerlagen. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt resten av mjölet. Fortsätt arbeta degen i 5-10 minuter, tills den är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.
  4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter.
  5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i 35-40 bitar (à 60 eller 70 g).
  6. Rulla ut bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på en bakplåts­pappersklädd plåt. Tryck i russin.
  7. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Vispa samman brödglansens ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar