tisdag 10 februari 2015

Mustig köttgryta

En fyllig köttgryta som passar bra tillsammans med potatis i någon form (puré, pressad, vanlig, kaka, klyftor osv.)

Ingredienser:
2 pkt bacon (à 140 g)
800 g nötkött, tärnat i 3x3 cm tärningar
2 st gul lök, skurna i centimetertjocka ringar
3 st schalottenlök, halverade (går även bra utan om man inte har hemma)
1 st morot
1 st palsternacka (går även bra utan om man inte har hemma)
2 st vitlöksklyftor
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
3 st lagerblad
0.5 dl kalvfond (går även bra med oxfond)
1 kapsel vegetabilisk fond du chef (eller buljongtärning)
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
2 msk soja
2 msk smör
timjan
10 st champinjoner, eller annan svamp (går även bra utan)
salt
peppar
 
Gör så här:
1. Bryn nötköttet i en separat stekpanna (gärna gjutjärn).
2. Påbörja grytan med att steka bacon.
3. Lägg till mellanstora bitar gul lök och schalottenlök när baconet börjar bli färdigstek.
4. Tillsätt vitlöken.
5. Späd med de krossade tomaterna och tillsätt därefter i rask följd rödvin.
6. Fortsätt med vatten, kalvfond och den vegetariska fonden.
7. Skeda i tomatpuré och soja och svep ner nötköttet.
8. Lägg i lagerblad och löva av 5-6 timjanstänger och lägg i bladen.
9. Salta och peppra.
 
Låt bubbla länge på låg värme utan lock. Om man går över 3 timmar kan man behöva titta till och kanske späda vid behov. Då tar man lämpligen lite fond och vatten. Man bör inte gå under 2 timmar.
 
Ca 1 timma innan man betraktar grytan färdig så sveps slantade moroten, palsternackan, samt champinjoner eller annan svamp ner. (Torkad svamp något tidigare, färsk svamp något senare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar