En perfekt söndagsmiddag! Ju längre köttbiten får ligga i spadet ju mer smak får det. Man kan alltså med fördel koka köttet dagen innan och låta stå i spadet över natten. Köttet hinner få mycket smak även om man äter direkt efter tillagning, men kan vara bra om man vill fördela tiden av matlagningen också.
Ingredienser:
- 1,5 kg Ytterlår (eller fransyska eller liknande)
- 1 flaska 33cl porter öl
- 2-4 dl vatten
- 1 dl outspädd svartvinbärssaft
- ½ dl kinesisk soja
- 7 st hela pepparkorn
- 2 tsk timjan/oregano
- 2 gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 3 st köttbuljongtärningar
- 1 ½ msk honung
- 5 torkade enbär
Såsen
- silat spad (allt)
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 msk soja (eller tills såsen fått den färg man önskar)
- Majsena eller "vanlig" redning för önskad tjocklek.
Gör så här:
- Se till att ha en gryta där köttet ligger lite trångt.
- Blanda porter öl, svartvinsbärssaft, honung, timjan, pepparkorn, löken, köttbuljongtärningarna och sojan.
- Koka upp spadet och lägg i köttbitarna. Koka sedan på svag värme i ca 1 ½ timme med lock.
- Vänd på köttet efter halva tiden så att den blir helt täckt av spadet.
- Ta bort grytan från värme och låt svalna ett tag. Låt gärna köttet få ligga och dra i spadet en stund.
- Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.
Såsen
- Blanda spad, grädde, soja och redningen i en kastrull och koka upp under omrörning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar