måndag 16 februari 2015

Porterstek

En perfekt söndagsmiddag! Ju längre köttbiten får ligga i spadet ju mer smak får det. Man kan alltså med fördel koka köttet dagen innan och låta stå i spadet över natten. Köttet hinner få mycket smak även om man äter direkt efter tillagning, men kan vara bra om man vill fördela tiden av matlagningen också.
 
Ingredienser:
  • 1,5 kg Ytterlår (eller fransyska eller liknande)
  • 1 flaska 33cl porter öl
  • 2-4 dl vatten
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • ½ dl kinesisk soja
  • 7 st hela pepparkorn
  • 2 tsk timjan/oregano
  • 2 gula lökar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 st köttbuljongtärningar
  • 1 ½ msk honung
  • 5 torkade enbär
Såsen
  • silat spad (allt)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk soja (eller tills såsen fått den färg man önskar)
  • Majsena eller "vanlig" redning för önskad tjocklek.

Gör så här:
  1. Se till att ha en gryta där köttet ligger lite trångt.
  2. Blanda porter öl, svartvinsbärssaft, honung, timjan, pepparkorn, löken, köttbuljongtärningarna och sojan.
  3. Koka upp spadet och lägg i köttbitarna. Koka sedan på svag värme i ca 1 ½ timme med lock.
  4. Vänd på köttet efter halva tiden så att den blir helt täckt av spadet.
  5. Ta bort grytan från värme och låt svalna ett tag. Låt gärna köttet få ligga och dra i spadet en stund.
  6. Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.
Såsen
  1. Blanda spad, grädde, soja och redningen i en kastrull och koka upp under omrörning.
Servera tillsammans med kokt potatis, svartvinsbärsgele och kokta grönsaker (förslagsvis en påse herrgårdsgrönsaker och gärna extra morötter och haricoverts)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar