måndag 2 februari 2015

Supersaftigt Morotsbröd

Mycket gott och matigt morotsbröd som går finfint att frysa in.

Ingredienser:
5 dl vatten
100g smör
2 stora morötter
50 g jäst
2 msk honung
6 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 ägg för pensling
Fröer att ha på. (t.ex. sesamfrö, linfrö, solrosfrön eller liknande)

Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader. Smält smöret och riv morötterna fint.
2. Lös upp jästen med lite vatten. Ha i resterande vatten, smöret och alla andra ingredienser. Blanda degen tills den släpper från bunkens kanter. Jäs i 40 min.
3. Knåda degen lätt. Dela degen i 15 delar och gör till bollar. Sätt dem tät tät bredvid varandra på en plåt. Plåten ska vara smörad eller ha bakplåtspapper på.
5. Pensla med ägg och ha på de önskade fröerna. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt på ugnen på 175 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min

Man kan även separera bullarna på plåten, lite lättare att få jämn stekning i ugnen då.


 
 
Detta recept är från Malin Olssons Instagram med skillnaden att jag har tagit bort hasselnötterna. Hon har i 1,5 dl hasselnötter direkt i degen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar