Nyttigt och gott frukostbröd med kli och rågmjöl.
Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen (24 st)
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
0.5 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 dl kruskakli
- eller 1 dl vetegroddar
- eller 1 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
- eller 2 dl grahamsmjöl
7 dl ljust lantbrödsmjöl
- eller 7 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl special
- eller 3-4 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.
Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter eller varmluftsugn i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter eller varmluftsugn i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips:
Utmärkt att frysa och inte tina mer än man äter upp så får man alltid färskt bröd! Behöver inte ha exakt de mjölsorter som anges ovan, saknade t.ex. kruskakli samt dess alternativ och tog bara 1 dl extra rågsikt istället.
Receptet är hämtat från Recepten.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar