Gratäng:
300-400 g strimlad lövbiff
3 msk soya
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
150-200 g färska champinjoner (ta den svamp du har)
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika
Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 150 g ädelost
lite timjan (torkad går bra)
grovmalen svartpeppar
lite salt
Börja med att strimla lövbiffen och lägg den i en stor skål tillsammans med soya, fond, och pressad vitlök.
Låt den marinera ett par timmar innan du ska göra gratängen.
Förbered grönsakerna. de ska hackas och stekas lätt i lite smör. Fräs även svampen i smör.
Lägg alla grönsaker i botten på en smord ugnssäker form.
Sedan lägger du den råa lövbiffen över grönsakerna.
Koka upp grädden till såsen. Spara lite av grädden för att blanda mjölet med. Skaka grädden och mjölet.
Häll redningen i den varma grädden.
Smula ner ädelosten och tillsätt alla kryddor. Låt såsen koka lite så osten smälter.
Häll såsen över kött och grönsaksblandningen.
Ugnen 225 grader i ca 25 min.
Servera gratängen med ris, pressad potatis eller pasta.
(Det går att byta ut lövbiffen mot fläskfilé)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar